Frekans invertörü nedir?
Frekans invertörleri , bir AC motorun hızını kontrol etmenizi sağlayan elektronik cihazlardır . Arka plan: Elektrik motorları veya AC motorlar doğrudan bir AC voltaj besleme sisteminden çalıştırılıyorsa, yalnızca kutup sayısına ve yerindeki güç kaynağı sisteminin besleme frekansına bağlı olarak sabit bir hızdan yararlanabilirler. Bununla birlikte, bir uygulama veya üretim süreci, ayarlanabilir bir AC voltajı (yani, kontrol edilebilir bir hız) gerektiriyorsa, frekans invertörleri kullanılır. Bu frekans invertörleri, sabit bir AC gerilimden genlik (çıkış gerilimi seviyesi) ve frekans bakımından değişken olan bir AC gerilimi üretebilir .Frekans invertörü nasıl çalışır?
Yukarıdakilerden hareketle, müşteri gereksinimlerini karşılamak üzere ayarlanabilen bir AC voltajı üretmek için bir motorun önüne bir frekans invertörü bağlanır. Güç kaynağı sistemi artık motorun çalıştığı frekans ve voltaj seviyesini üretmez. Bunun yerine frekans invertörü bu görevi üstlenir ve çıkış frekansını ve çıkış voltajını kontrol eder.Frekans invertörünün en büyük avantajı nedir?
Bir motorun hızını neredeyse sıfırdan istediğiniz nominal hıza sorunsuz bir şekilde değiştirmek ve önemli ölçüde daha büyük bir hız aralığına erişmek için kullanabilirsiniz. Motorun torku değişmeden kalır. Tesis operatörleri bu nedenle tahrik teknolojilerini istedikleri zaman ihtiyaç duydukları koşullara uyarlayabilirler. Bir frekans invertörü ayrıca dönüş yönünü doğrudan değiştirmenize olanak tanır. Faz sırasını değiştirmek için basit bir kontrol komutu yeterlidir. Akım yönündeki AC motor daha sonra ters yönde döner.Ne tür frekans invertörü mevcuttur?
Akım kontrollü ve gerilim kontrollü olmak üzere iki farklı inverter tipi vardır. İşlevleri şu şekilde farklılık gösterir:Akım kontrollü frekans invertörleri , akımın frekansa oranını (I/f) her zaman sabit bir seviyede tutar ve yüksek megawatt aralığındaki uygulamalarda kullanıma uygundur. Düşük megawatt veya kilowatt aralığında, aksine, voltaj kontrollü frekans invertörleri en son teknolojiyi temsil eder. Voltajın frekansa oranını her zaman sabit bir seviyede tutarlar: Bu nedenle, 230 V voltaj ve 50 Hz frekans için tasarlanmış bir motor 25 Hz ile çalıştırılırsa, voltaj da 115 V’a yarılanır. . Basit bir ifadeyle, voltaj kontrollü frekans invertörleri için aşağıdaki durumlar uygundur: Bir redresör, besleme sisteminden sağlanan AC voltajını DC voltajına dönüştürür. Bir DC bağlantısı daha sonra bu DC voltajını yumuşatma ve stabilize etme görevini üstlenir. Ardından motor tarafında çalışan DC-AC inverter , uygulamanın gerektirdiği çıkış frekansında bir AC voltajı üretir. Ortaya çıkan voltaj-frekans oranı daha sonra gerekli motor hızını üretir. Tüm tertibatları birbirine bağlayan entegre bir kontrolör , gerekli hızı belirler veya hesaplar.
Frekans invertörleri nerelerde kullanılır?
Frekans invertörleri çok çeşitli endüstriyel sektörlerde ve uygulamalarda kullanılmaktadır . Pompalar ve fanlar için tahriklerde, işleme makinelerinde, konveyör bantlarında ve montaj hatlarında veya vinçlerde ve taşıma sistemlerinde: Frekans invertörleri artık endüstriyel üretimde vazgeçilmezdir. Bu sektörde, uyarlanmış veya sonsuz değişken hız, optimize edilmiş üretim süreçlerine izin verir – hız kontrollü tahriklerin ek faydasının yanı sıra enerji verimli çalışmayı sağlar .Her tür tesis ve makine için frekans invertörleri Frekans invertörlerimiz farklı tasarımlarda ve birçok ihtiyaç ve gereksinimi karşılayan çok sayıda isteğe bağlı fonksiyonda mevcuttur. Bir diğer belirleyici konu, bir frekans invertörünün duvarda mı , bir kontrol panosunda merkezi ve korumalı bir konumda mı yoksa doğrudan sahada mı (yani merkezi olmayan bir yerde) konumlandırılacağıdır. Ve söz konusu uygulamanın ne kadar basit veya iddialı olduğuna bağlı olarak, giderek daha fazla temel frekans inverteri veya geniş fonksiyon kapsamına sahip uygulama inverterleri veya çok eksenli servo inverterler kullanılmaya başlandı.
Yorum bırakın